
Początek wiosny to ciężki dla nas okres, często jesteśmy osłabieni, zmęczeni i pozbawieni energii po zimie. Doskonałym sposobem na to, jest sok z pokrzywy. Jest to roślina występująca dosłownie wszędzie, ale nam potrzebna jest oczywiście ta rosnąca z daleka od wszelkich możliwych zanieczyszczeń. Ja po pokrzywę wybieram się na łąki i do lasu położonego z daleka od miast czy wsi i wszelkich zanieczyszczeń, i już sama ta wyprawa jest cudowną dawką pozytywnej energii, bo przecież tak działa przebywanie na łonie natury:)
Pokrzywę zbieramy pod koniec marca, w kwietniu, maju - w zależności od regionu - kiedy jest młoda, dorastająca do 25 cm i najlepiej zbierać tylko jej trzy górne piętra. Do celów kulinarnych - np na zupę czy pesto możemy zbierać nawet do jesieni kiedy pokrzywa odrasta po skoszeniu lub kiedy wyrastają nowe pędy, lecz do celów leczniczych najlepsza jest ta jak najmłodsza. Ważne jest, żeby nie zrywać pokrzywy kwitnącej już, bo wszystko co najcenniejsze oddaje kwiatom i powstającym w nich nasionom, a także żeby zaopatyrzć się w rękawiczki, bo nawet młode pędy mogą poparzyć i w koszyk lub lnianą torbę, żeby zebrana pokrzywa miała przewiew i nie zaparzyła się, jak to może się stać w reklamówce foliowej. Po sparzeniu liści gorącą wodą przestaje parzyć, i można ją kroić i dodawać do sałatek, jajecznicy czy innych potraw. Warto pamiętać, że pokrzywa rosnąca w miejscach zacienionych jest bardziej soczysta niż ta zebrana z pełnego słońca.
A jakie działanie ma sok z pokrzywy?
- Oczyszcza organizm - pokrzywa ma działanie moczopędne, oczyszcza wątrobę oraz nerki i przywraca równowagę biologiczną organizmu. Jest doskonała np po kuracji antybiotykowej, dla osób które długotrwale przyjmują leki czy też jedzą pożywienie zawierające chemiczne dodatki.
- Leczy reumatyzm i artretyzm - już w starożytnym Rzymie pokrzywą leczono reumatyzm czy wszelkie bóle stawów między innymi przez tzw biczowanie obolałych miejsc.
- Świetny dla alergików - ma działanie antyhistaminowe, zawiera mnóstwo antyoksydantów, które są alergikom bardzo potrzebne.
- Wzmacnia układ odpornościowy - pobudza proces niszczenia chorobotwórczych bakterii, wirusów oraz grzybów. Wspomaga wytwarzanie w organizmie komórek produkujących przeciwciała.
- Idealna na anemię - posiada właściwości krwiotwórcze.
- Zapobiega nowotworom - zawiera mnóstwo krzemu który jest bezcennym pierwiastkiem dla człowieka, ale jest niestety słabo przyswajalny. Najlepszą jego formą są świeże rośliny. Gdy w naszym organizmie jest zbyt mało krzemu, powstają idealne warunki dla powstania nowotworów, zawału serca czy udaru. Warto więc w sezonie jak najczęściej pić sok, jadać potrawy z pokrzywą czy pić napar ze świeżych liści.
- Wzmacnia kości, ułatwia ich zrastanie i zapobiega osteoporozie - zawiera mnóstwo dobrze przyswajalnego wapnia i krzemu, co czyni ją remedium na wszelkie problemy z kośćmi.
- Przedłuża młodość - zawiera mnóstwo antyoksydantów, które unieszkodliwiają wolne rodniki.
- Usuwa nadmiar wody z organizmu - działa moczopędnie i usprawnia prace nerek.
-Wspomaga odchudzanie - ułatwia i reguluje trawienie
A jak przygotować sok? Wystarczy zebraną pokrzywę opłukać, zalać gorącą wodą - nie wrzątkiem- i zmielić w maszynce lub sokowirówce. Sok może stać w lodówce przez maksymalnie cztery dni, pijemy po łyżce, dwóch dziennie, resztę soku można zamrozić w pojemniku do lodu i przyjmować po 1 - 2 kostki dziennie - w zależności od ich wielkości. Taką sokową kurację robimy przez dwa tygodnie. Pokrzywę można również ususzyć i w ciągu roku parzyć herbatę.
Pokrzywa jest bez wątpienia niezwykle cenna dla naszego organizmu i z pewnością warto z niej korzystać :)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie