
Owoce zawierają dużą ilość witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poprawiają stan naszej skóry, intensywnie oddziałują na wolne rodniki, wzmacniają odporność. Niektóre z nich wspomagają również proces odchudzania.
Podczas odchudzania oprócz zwiększenia aktywności fizycznej, niezwykle istotna jest również dieta. To co spożywamy i w jakiej ilości ma ogromny wpływ na nasz przyszły sukces. Dzisiaj chciałabym się skupić na owocach, które jak wiadomo są prawdziwą bombą witaminową. Jednak nie wszystkie wspomogą proces odchudzania z racji dużej zawartości cukru. Należą do nich: ananas, banan, mango, winogrona. Powinniśmy zatem spożywać głównie te o niskim indeksie glikemicznym:
Jabłko
Zawiera dużą ilość błonnika oraz bardzo silnych przeciwutleniaczy. Jest bogate w witaminy: C, A, B1, B2, PP i B3, a także mikro- i makroelementy: wapń, potas, krzem, magnez, siarkę, żelazo, miedź i cynk. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, antynowotworowo i jest mało kaloryczne.
Papaja
Łagodzi stany zapalne w organizmie. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, witaminy A i C, magnezu, miedzi, kwasu pantotenowego i błonnika. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę K i likopen (przeciwutleniacz). Wspiera układ trawienny i odpornościowy.
Grejfrut
Jest niskokaloryczny. Zawiera witaminę C,A, witaminy z grupy B. Ma właściwości przeciwnowotworowe, uspakajające i antydepresyjne. Przyśpiesza przemianę materii, ułatwia spalanie tłuszczów i oczyszcza organizm z toksyn. Obniża również poziom cholesterolu i przeciwdziała miażdżycy.
Gruszka
Zawiera jod (pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy), potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk, witaminy: A,C,E,K,B6,kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę oraz niacynę. Jest niskokaloryczna, pobudza trawienie, zawiera dużą ilość garbników.
Cytryna
Zawiera witaminy A, C, z grupy B, E, K oraz minerały fosfor, potas, cynk, magnez, wapń, sód. Jest niskokaloryczna, wspomaga pracę układu odpornościowego, usuwa toksyny i poprawia proces trawienny organizmu.
Borówki, jagody
Obecne w nich w dużej ilości polifenole hamują rozwój komórek tkanki tłuszczowej i pomagają w walce z otyłością. Chronią serce oraz układ krwionośny. Mają działanie przeciwnowotworowe. Zawierają błonnik, witaminy : A, C, E, K, B6, kwas foliowy, oraz minerały: wapń, żelazo, sód, cynk, potas.
Pamiętajmy jednak, aby nie traktować owoców sprzyjających odchudzaniu jako podstawy swojej diety redukcyjnej.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie