Reklama

Jakie owoce wspomagają odchudzanie?

Profitnes
06/11/2019 16:27

Owoce zawierają dużą ilość witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poprawiają stan naszej skóry, intensywnie oddziałują na wolne rodniki, wzmacniają odporność. Niektóre z nich wspomagają również proces odchudzania.


Podczas odchudzania oprócz zwiększenia aktywności fizycznej, niezwykle istotna jest również dieta. To co spożywamy i w jakiej ilości ma ogromny wpływ na nasz przyszły sukces. Dzisiaj chciałabym się skupić na owocach, które jak wiadomo są prawdziwą bombą witaminową. Jednak nie wszystkie wspomogą proces odchudzania z racji dużej zawartości cukru. Należą do nich: ananas, banan, mango, winogrona. Powinniśmy zatem spożywać głównie te o niskim indeksie glikemicznym:


Jabłko
Zawiera dużą ilość błonnika oraz bardzo silnych przeciwutleniaczy. Jest bogate w witaminy: C, A, B1, B2, PP i B3, a także mikro- i makroelementy: wapń, potas, krzem, magnez, siarkę, żelazo, miedź i cynk. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, antynowotworowo i jest mało kaloryczne.

Papaja
Łagodzi stany zapalne w organizmie. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, witaminy A i C, magnezu, miedzi, kwasu pantotenowego i błonnika. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę K i likopen (przeciwutleniacz). Wspiera układ trawienny i odpornościowy.

Grejfrut
Jest niskokaloryczny. Zawiera witaminę C,A, witaminy z grupy B. Ma właściwości przeciwnowotworowe, uspakajające i antydepresyjne. Przyśpiesza przemianę materii, ułatwia spalanie tłuszczów i oczyszcza organizm z toksyn. Obniża również poziom cholesterolu i przeciwdziała miażdżycy.
 
Gruszka
Zawiera jod (pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy), potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk, witaminy: A,C,E,K,B6,kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę oraz niacynę. Jest niskokaloryczna, pobudza trawienie, zawiera dużą ilość garbników.


Cytryna
Zawiera witaminy A, C, z grupy B, E, K oraz minerały fosfor, potas, cynk, magnez, wapń, sód. Jest niskokaloryczna, wspomaga pracę układu odpornościowego, usuwa toksyny i poprawia proces trawienny organizmu.

Borówki, jagody
Obecne w nich w dużej ilości polifenole hamują rozwój komórek tkanki tłuszczowej i pomagają w walce z otyłością. Chronią serce oraz układ krwionośny. Mają działanie przeciwnowotworowe. Zawierają błonnik, witaminy : A, C, E, K, B6, kwas foliowy, oraz minerały: wapń, żelazo, sód, cynk, potas. 

Pamiętajmy jednak, aby nie traktować owoców sprzyjających odchudzaniu jako podstawy swojej diety redukcyjnej.

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do