
Słodka, intensywna w smaku, można podać z kawałkami tortilli lub nachosami, a latem...z łyżką guacamole :)
Składniki:
4 kolby kukurydzy
1 cebula
olej do smażenia
1/2 łyżeczki wędzonej papryki (ja lubię ostrą)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki płatków chili
2 ziemniaki
1 pomidor
1,1/2 - 2 litry bulionu
Do podania:
sok z limonki
świeża kolendra
Wykonanie:
1. Obierz kolby kukurydzy z ziaren (każdą kolbę po kolei umieść w misce i mocno oprzyj o dno. Ostrym nożem zetnij ziarna). Po obraniu kolb nie wyrzucaj - dzięki nim smak zupy będzie intensywniejszy.
2. W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę wraz z ziarnami i kolbami kukurydzy i smaż przez 3 minuty, do momentu aż cebula delikatnie się zezłoci. Dodaj wszystkie rodzaje papryki, zamieszaj i smaż jeszcze minutę.
3. Do garnka dodaj ziemniaki i pomidora, smaż przez 4 minuty, po czym wlej bulion, przykryj i gotuj przez ok. 15 - 18 min. Wyjmij kolby kukurydzy, odlej szklankę zupy z warzywami, zblenduj i wlej z powrotem. Dopraw sokiem z limonki i posyp świeżą kolendrą.
Smacznego :)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie