
Niepozorny z zewnątrz, piękny w środku – owoc kiwi to prawdziwa zdrowotna bomba. A że ma zaledwie 40-50 kalorii, warto sięgać po niego codziennie. Poprawi nastrój, obniży cholesterol, dobrze wpłynie na kości. A to jeszcze nie wszystko, co ma do zaoferowania.
Po pierwsze – kiwi chroni przed nowotworami. Nie wszystkimi, ale dowiedziono naukowo, że codzienne spożywanie tego owocu może nas uchronić na przykład przed rakiem jamy ustnej. Jedzenie „gęsiej jagody” (jak nazywają kiwi Chińczycy”) korzystnie wpływa na wzrok – polecane jest między innymi w profilaktyce jaskry. Pomoże też osobom cierpiącym na zaparcia, ponieważ reguluje pracę układu trawiennego. Spożywane regularnie kiwi poprawia jakość snu.
Lista minerałów i witamin obecnych w kiwi przyprawia o zawrót głowy. Przede wszystkim bardzo dużo witaminy C, a także witamina K, E, potas (tyle samo co w bananach), magnez, kwas foliowy. Owoc charakteryzuje się dużą zawartością błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego oraz – co ważne dla osób chorujących na cukrzycę – spowalnia tempo wydzielania insuliny. Warto zwrócić też uwagę na działanie antydepresyjne gęsiej jagody – dzięki zawartości serotoniny i inozytolu może pomóc w leczeniu tej coraz częstszej choroby. Karotenoidy chronią wzrok, a wapń pomaga zachować w dobrej kondycji nasz układ kostny.
Warto jeść kiwi zwłaszcza teraz, kiedy nie są dostępne sezonowe owoce i warzywa. A wprowadzenie tego super owocu do codziennego menu, nie tylko w porze przedwiośnia, sprawi, że niewielkim kosztem zadbamy o siebie kompleksowo.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie