Reklama

Smarowidło na chleb - czyli pasztet z soczewicy

Wegański pasztet który smakuje również zagorzałym mięsożercom? Tak, jest taki :) Pyszny, szybki do zrobienia...jedynym minusem jest to, że szybko znika :) Poniżej przepis:

 

SKŁADNIKI:

200 g suchej zielonej lub brązowej soczewicy

100 g suchej kaszy jaglanej

4 łyżki suszonej żurawiny

2 cebule

100 ml oleju + kilka łyżek

2-3 łyżki sosu sojowego

2 ziarna ziela angielskiego

2 liście laurowe

2 goździki

3/4 łyżeczki majeranku

1/2 łyżeczki cząbru

1/4 łyżeczki lubczyku

szczypta gałki muszkatołowej

sól

czarny pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

- Ugotuj kaszę i soczewicę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzuć razem z zielem angielskim, liściem laurowym i goździkiem na rozgrzany na patelni olej - 2 - 3 łyżki. Duś cebule aż się zeszklą, usuń ziele, liście laurowe i goździki.

- Połącz cebule, soczewicę, kaszę jaglaną, olej, sos sojowy i przyprawy i zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem i dodaj żurawinę.

- Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i piecz 40 - 45 minut. Studź przez noc w keksówce, rano wyjmij i podawaj.

 

Smacznego :)

 

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do