Reklama

Weganizm - Nie jesz mięsa? To co Ty właściwie jesz?

Dieta wegańska charakteryzuje się całkowitą rezygnacją nie tylko z mięsa, ale również ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, jak jajka, sery czy mleko. Czy da się tak żyć? Oczywiście :) A co więcej, z korzyścią dla zdrowia. Odpowiednio skomponowana dieta dostarcza organizmowi niezbędne witaminy, zmniejsza ryzyko powstawania wielu chorób i problemów zdrowotnych, a co więcej, może pomóc w ich leczeniu. 

No dobrze... no to co ja, jako weganka, właściwie jem?  Poniżej przedstawiam przepis na ekspresowy, pyszny i zdrowy wegański obiad - spaghetti z cukinii. 

Do przygotowania potrzebna jest obieraczka do julienne, tarka spiralna do warzyw, lub ostry nóż i odrobina cierpliwości żeby własnoręcznie stworzyć cukiniowe spaghetti.

 

SKŁADNIKI:

 

2 nieduże cukinie

 

Pesto z suszonych pomidorów:

 

3/4 szklanki suszonych pomidorów

1/4 szklanki prażonych pestek dyni 

1/2 łyżeczki syropu z agawy lub klonowego

2-3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1/8 łyżeczki chili

sól 

czarny pieprz

 

Do podania:

 

garść pomidorów koktajlowych

oliwa

czarny pieprz

opcjonalnie - parmezan z migdałów ( 1/2 szkl. migdałów, 1/8 szkl. płatków drożdżowych, 1/8 łyżeczki chili, 1/8 łyżeczki kurkumy zmielić w elektrycznym młynku do kawy na gruby pył, doprawić solą, przesypać do słoika. Używać do przygotowania pesto albo posypania zup czy makaronów)

 

 

PRZYGOTOWANIE:

 

- Przygotować dużą miskę z zimną osoloną wodą. Obieraczką do julienne kroić cukinię wzdłuż, aż dojdzie do pestek. Paski cukinii włożyć do miski z wodą i wstawić do lodówki.

- Wszystkie składniki pesto z suszonych pomidorów zmiksować w blenderze lub rozetrzeć w moździerzu  na grudkowatą pastę. Dodać oliwę i zmiksować lub rozetrzeć na pesto. Doprawić solą i pieprzem.

- Schłodzoną cukinię odcedzić, dodać pesto i wymieszać. Podawać z pomidorami koktajlowymi i posypane parmezanem z migdałów. Dodatkowo można skropić oliwą i oprószyć pieprzem.

 

 

Z całego serca zachęcam do przejścia na dietę wegańską, a przynajmniej do ograniczenia spożywania mięsa. Kuchnia roślinna jest zdrowa, kreatywna i co najważniejsze smaczna. Wyeliminowanie zwierzęcych produktów 2-3 razy w tygodniu w widoczny sposób wpłynie na Wasze samopoczucie, figurę, cerę i zdrowie. 

 

Smacznego :)

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do