Reklama

Meksykańska zupa kukurydziana

Słodka, intensywna w smaku, można podać z kawałkami tortilli lub nachosami, a latem...z łyżką guacamole :)

Składniki:

4 kolby kukurydzy

1 cebula

olej do smażenia

1/2 łyżeczki wędzonej papryki (ja lubię ostrą)

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki płatków chili

2 ziemniaki

1 pomidor

1,1/2 - 2 litry bulionu

Do podania:

sok z limonki

świeża kolendra

 

Wykonanie:

1. Obierz kolby kukurydzy z ziaren (każdą kolbę po kolei umieść w misce i mocno oprzyj o dno. Ostrym nożem zetnij ziarna). Po obraniu kolb nie wyrzucaj - dzięki nim smak zupy będzie intensywniejszy.

2. W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę wraz z ziarnami i kolbami kukurydzy i smaż przez 3 minuty, do momentu aż cebula delikatnie się zezłoci. Dodaj wszystkie rodzaje papryki, zamieszaj i smaż jeszcze minutę.

3. Do garnka dodaj ziemniaki i pomidora, smaż przez 4 minuty, po czym wlej bulion, przykryj i gotuj przez ok. 15 - 18 min. Wyjmij kolby kukurydzy, odlej szklankę zupy z warzywami, zblenduj i wlej z powrotem. Dopraw sokiem z limonki i posyp świeżą kolendrą.

 

Smacznego :)

 

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do