
Revithia - niezwykle prosta, szybka i pyyszna zupa prosto z Grecji. Świetna dla miłośników zup letnich, bo spora ilość soku z cytryny i mięta sprawiają, że jest odświeżająca i lekka. A oto przepis:
Składniki:
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 - 1 łyżeczka suszonej mięty
1 gałązka świeżego rozmarynu
skórka otarta z jednej cytryny
sok z 1/2 cytryny
oliwa
2 puszki ciecierzycy (lub półtorej szklanki suchej, do ugotowania)
1 litr bulionu
sól i czarny pieprz
Do podania:
1 łyżka oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
sól, czarny pieprz
1. Cebulę i selera naciowego pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć warzywa i wszystkie przyprawy i podsmaż przez 4 minuty - aż cebula zrobi się złota.
2. Dodaj odcedzoną ciecierzycę, zamieszaj i smaż kolejne 3 minuty. Dodaj bulion, szczyptę soli, pieprzu i gotuj pod przykryciem 10-12 minut.
3. W tym czasie w kubku wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Z gotowej zupy odlej szklankę, zmiksuj blenderem, z powrotem wlej do garnka i wymieszaj. Podawaj z oliwą cytrynową.
Smacznego :)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie