Reklama

Grecka zupa z ciecierzycy z cytryną

Revithia - niezwykle prosta, szybka i pyyszna zupa prosto z Grecji. Świetna dla miłośników zup letnich, bo spora ilość soku z cytryny i mięta sprawiają, że jest odświeżająca i lekka. A oto przepis:

Składniki:

1 cebula

1 łodyga selera naciowego

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

1 łyżeczka suszonego oregano

1/2 - 1 łyżeczka suszonej mięty

1 gałązka świeżego rozmarynu

skórka otarta z jednej cytryny

sok z 1/2 cytryny

oliwa

2 puszki ciecierzycy (lub półtorej szklanki suchej, do ugotowania)

1 litr bulionu 

sól i czarny pieprz

 

Do podania:

1 łyżka oliwy extra vergine

1 łyżka soku z cytryny

sól, czarny pieprz

 

1. Cebulę i selera naciowego pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć warzywa i wszystkie przyprawy i podsmaż przez 4 minuty - aż cebula zrobi się złota.

2. Dodaj odcedzoną ciecierzycę, zamieszaj i smaż kolejne 3 minuty. Dodaj bulion, szczyptę soli, pieprzu i gotuj pod przykryciem 10-12 minut.

3. W tym czasie w kubku wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Z gotowej zupy odlej szklankę, zmiksuj blenderem, z powrotem wlej do garnka i wymieszaj. Podawaj z oliwą cytrynową.

 

Smacznego :)

 

 

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do