
Zdrowe żywienie to temat zdecydowanie “na czasie”. Co dzień jesteśmy bombardowani nowymi informacjami i nowinkami dietetycznymi i radami żywieniowców z misją uświadamiania nas, że warto, wiedzieć co jemy. Bo warto.
Ja sama spędziłam sporo czasu godząc moje łakomstwo z poczuciem zdrowego rozsądku, najciężej było się tym dwóm dogadać w sprawie..słodyczy. Na szczęście, kilka lat temu moje kubki smakowe z wdzięcznością przywitały się że smakiem gorzkiej czekolady. Sama gorzka czekolada u większości smakoszy jednak nie wywołuje większej euforii. W końcu jest gorzka a jak wiadomo, my lubimy słodkie. Można ją jednak znacznie i skutecznie…podrasowac. I tu wkraczamy w świat deserów i słodyczy które zachwycają swą “czekoladowoscią” jednocześnie przemycając zdrową i przepyszną treść. I celowo mówię tu o “przemycie” , bo dziś w naszym pysznym deserze ukryjemy super zdrowy owoc avocado.
Avocado- dla nas jeszcze ciągle owoc egzotyczny. Kremowy, napakowany minerałami i witaminami (B5, K) i białka (4 g/ 100g) ale przede wszystkim źródło tłuszczy omega 3- czyli tych zdrowych, jednonienasyconych! Najczęściej używane do spreadów (np guacamole) i sałatek.
Do rzeczy.
Spód deseru:
- 250 gramów mieszanki orzechów włoskich i migdałów (nasączonych przez noc) - można użyć dowolnych orzechów do wyboru
- 2 szklanki daktyli
- szczypta soli
- szczypta czystej wanilii lub aromatu
- 2 łyżki oleju kokosowego
Gwóźdź programu: Czekoladowy Mus
- sok z 1 pomarańczy, świeżo wyciśnięty
- opcjonalnie starta skórka z połowy pomarańczy
- 1 szklanka daktyli (namoczonych przez 30 minut)
- 1 szklanka oleju kokosowego (stopiony)
- 2 łyżki syropu klonowego/ miodu lub syropu agave
- 4 czubate łyżki niesłodzonego kakao w proszku
- 3 dojrzałe awokado
- 1 filiżanka orzechów nerkowca (nasączonych przez 2-3 godziny)
- 1/2 szklanki mleka ryżowego (lub innego roślinnego)
Jak to polaczyć …
Baza:
Upewnij się, że daktyle są pozbawione pestek. Jeśli są nieco bardziej suche, mocz je przez około 30 minut.
Orzechy mocz przez noc lub przynajmniej przez 10-12 godzin. Następnie odsącz i opłucz wodą.
Umieść wszystkie składniki w procesorze/ blenderze i przetwarzaj, aż powstanie gładkie ciasto, a wszystko przyklei się do siebie (zwykle oznacza to dużą kulę ciasta biegnącą wokół procesora żywnościowego;
Umieścić ciasto w formie (najlepiej okrągłej), wyciągnij palcami wzdłuż podstawy formy i umieść w lodówce .
Mus:
Roztop olej kokosowy i umieść go w misce dodając syrop klonowy. Dodawaj kakao łyżka po łyżce- ciągle mieszając, aż powstanie gładka pasta. Umieść wszystkie składniki oprócz mleka w blenderze i wymieszaj.
Dodaj tyle mleka, ile potrzeba, aby utworzyć bardzo gładkie ciasto, kontynuuj mieszanie aż do utworzenia bardzo gładkiego musu.
Wyjmij bazę z zamrażarki i napełnij ją musem. Następnie umieść deser w lodówce i chłodz przez 4-5 godzin. Koniecznie udekoruj truskawkami, borówkami lub skórką pomarańczy- niebiańskie połączenie : )
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie