
W końcu przyszła wiosna! :) Zieleń która pojawia się wokół nas, zagościła również w moim talerzu. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na mój ulubiony krem z groszku z kurkumową oliwą :)
Składniki:
450g groszku świeżego lu mrożonego
1 kwaśne jabłko
1 por (biała część)
2 łodygi selera naciowego
1/2 wypestkowanej papryczki chili
1 litr buliony warzywnego
2 - 3 łyżki oleju
sól
czarny pieprz
1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
- Pora pokrój na talarki, selera na cienkie plasterki, a jabłko na ćwiartki i usuń z niego pestki. Papryczkę chili posiekaj. W garnku rozgrzej olej, wrzuć pora i duś na małym ogniu 2-3 minuty. Dodaj seler, jabłko i papryczkę chili i duś przez 5-8 minut.
- Dorzuć groszek i porządnie wymieszaj. Wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem i dopraw solą i pieprzem.
- Oliwę wymieszaj z kurkumą. Podaj zupę polaną łyżką oliwy kurkumowej.
Smacznego :)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie