Reklama

Zielono mi :)

W końcu przyszła wiosna! :) Zieleń która pojawia się wokół nas, zagościła również w moim talerzu. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na mój ulubiony krem z groszku z kurkumową oliwą :)

Składniki:

450g groszku świeżego lu mrożonego

1 kwaśne jabłko 

1 por (biała część)

2 łodygi selera naciowego

1/2 wypestkowanej papryczki chili

1 litr buliony warzywnego

2 - 3 łyżki oleju

sól 

czarny pieprz

1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

- Pora pokrój na talarki, selera na cienkie plasterki, a jabłko na ćwiartki i usuń z niego pestki. Papryczkę chili posiekaj. W garnku rozgrzej olej, wrzuć pora i duś na małym ogniu 2-3 minuty. Dodaj seler, jabłko i papryczkę chili i duś przez 5-8 minut.

- Dorzuć groszek i porządnie wymieszaj. Wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem i dopraw solą i pieprzem.

- Oliwę wymieszaj z kurkumą. Podaj zupę polaną łyżką oliwy kurkumowej.

 

Smacznego :)

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do