
Na szczęście zdrowa, warzywna kuchnia nie wyklucza słodyczy :) Dzisiaj chcę zaproponować pyszny, wilgotny keks który zawiera dużo gorzkiej czekolady i żurawiny. Jeśli chcesz uniknąć cukru rafinowanego znajdź czekoladę słodzoną ksylitolem, będzie jeszcze zdrowsze i mniej kalorycznie.
SKŁADNIKI:
- 3 bardzo duże, dojrzałe banany
- 100 g oleju kokosowego
- 150 g syropu daktylowego / klonowego / lub dla nie - wegan może być miód
- 150 ml mleka roślinnego
- 60 g skrobi z tapioki lub innej
- 80 g mąki gryczanej
- 130 g mąki owsianej (można użyć bezglutenowej)
- 1,1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (może być bezglutenowy)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu winnego / octowego / ryżowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1,1/2 łyżeczki kakao
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- duża szczypta soli himalajskiej
- 100g suszonej żurawiny (najlepiej słodzonej sokiem jabłkowym)
- 100 gram gorzkiej czekolady (przynajmniej 70% kakao)
WYKONANIE:
- Banany, syrop klonowy, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy, mleko roślinne, przyprawy, sól zblenduj na gładką masę, przełóż do miski i umieść w kąpieli wodnej, aby masa była ciepła, ale nie gorąca.
- Do masy dodaj siemię, dokładnie wymieszaj i pozostaw na 1 min.
- Dodaj skórkę pomarańczowa, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
- W miseczce zalej 1 łyżeczkę sody octem. Uzyskaną pianę wlej do masy na ciasto i znów dokładnie wymieszaj.
- Wrzuć żurawinę i pokrojoną w małe kawałki czekoladę, wymieszaj.
- Keksówkę o dł. ok. 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę na keks i całość wyrównaj.
- Piecz 45 - 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
- Gotowy keks wyjmij z piekarnika, odstaw na ok godzinę by wystygł, a potem przełóż na kratkę do pieczenia.
Smacznego :)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie