
Wegański pasztet który smakuje również zagorzałym mięsożercom? Tak, jest taki :) Pyszny, szybki do zrobienia...jedynym minusem jest to, że szybko znika :) Poniżej przepis:
SKŁADNIKI:
200 g suchej zielonej lub brązowej soczewicy
100 g suchej kaszy jaglanej
4 łyżki suszonej żurawiny
2 cebule
100 ml oleju + kilka łyżek
2-3 łyżki sosu sojowego
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 goździki
3/4 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
1/4 łyżeczki lubczyku
szczypta gałki muszkatołowej
sól
czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Ugotuj kaszę i soczewicę. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzuć razem z zielem angielskim, liściem laurowym i goździkiem na rozgrzany na patelni olej - 2 - 3 łyżki. Duś cebule aż się zeszklą, usuń ziele, liście laurowe i goździki.
- Połącz cebule, soczewicę, kaszę jaglaną, olej, sos sojowy i przyprawy i zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem i dodaj żurawinę.
- Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i piecz 40 - 45 minut. Studź przez noc w keksówce, rano wyjmij i podawaj.
Smacznego :)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie