Reklama

Potrzebujesz mocy? Lecimy w kulki.

19/03/2017 20:20
19

godz: 20:33

Kulki mocy, znane niektórym pod nazwą "power balls" to znakomita, energetyczna przekąska dla tych bardziej aktywnych, ale smakuje tak dobrze- że sięgnie po nią prawie każdy : ) Idealna kombinacja białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczy (o ile przypilnujesz co będzie amunicją- bo wariacji jest mnóstwo!). Idealne przed i po treningu (sięgaj po przekąskę 200-250 kcal i 10 gram białka)

W kulkach mocy drzemie też moc innych korzyści- ze standardowego przepisu uzyskasz około 30-50 kulek, które z łatwością możesz podzielić na porcje i zamrozić (na kilka tygodni) lub przechować w lodówce nawet do tygodnia czasu. Bardzo dobry substytut nietanich batonów energetycznych. U mnie osobiście opcja przechowywania i zamrażania raczej się nie sprawdza, gdyż moje przekąski trafiają w zgrabnych paczuszkach podarunkowych do znajomych lub cieszą podniebienia współbiegaczy po przebieżce. Jednym słowem- rozchodzą się jak.. świeże kuleczki ; )

Kulki mocy to również opcja słodkiego przysmaku dla alergików, którzy szukają słodyczy bezglutenowych czy nie zawierających nabiału (orzechy, bardzo popularny alergen, również może być zastąpiony masą innych składników). Chętnie sięgają po nie również dzieci a są zdrową alternatywą do przetworzonych produktów.

Do rzeczy. Kulki mocy są niezwykle łatwe w przygotowaniu i w zasadzie- nie mogą się nie udać : ) Moja produkcja kulek zamyka się w około 20 minutach czasu.

Poniżej kilka moich ulubionych opcji ale zapraszam do tworzenia własnych inspiracji (wrzucaj do masy to, co lubisz najbardziej trzymając się zasady produkty białkowe + węglowodany + tłuszcze + osiągnięcie dość kleistej masy umożliwiającej formowanie kulek ( ja do nawilżania używam kombinacji mleko roślinne + olej kokosowy + miód naprzemiennie ze zmiksowanym bananem). Jeśli chodzi o suszone owoce- zawsze szukaj produktów bio, do których suszenia nie był używany dwutlenek siarki czy inna chemia. Produkt eko rozpoznajemy po tym że składnikiem suszonych owoców są TYLKO owoce. 1kg daktyli bio możesz znalezc online już za 25zł.

CZEKOLADOWE KULKI MOCY (ok 150- 200 kcal)

  • 100g płatków owsianych przeprażonych na suchej patelni
  • garść migdałów (lub innych orzechów)
  • 60 gram daktyli (8-10)
  • 30 gram suszonych śliwek (5-6)
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • pół banana
  • łyżka oleju kokosowego
  • 40 gram wiórków kokosowych
  • opcjonalnie: sezam (do obtaczania), nasiona chia, sypkie kakao (do masy)

Daktyle i śliwki moczymy w mocno ciepłej wodzie przez około 20 minut po czym odsączamy i blendujemy. Do zblendowanej masy dodajemy płatki owsiane, rozdrobnioną czekoladę i migdały i połowę wiórków kokosowych. Do masy dodajemy zblendowanego banana (lub 2 łyżki miodu) i łyżkę podgrzanego oleju kokosowego. Gotowa masa powinna być dość kleista. Formujemy małe, zgrabne kulki i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych i sezamie.

ORZECHOWE KULKI MOCY (ok 100 kcal)

  • 200g przeprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych
  • 300g przeprażonych płatków owsianych
  • 170g masla orzechowego bio
  • 3 duże łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 150g suszonych wiśni, żurawiny lub goji
  • 150g nasion słonecznika
  • 80g miodu
  • 2 łyżki wody opcjonalnie

Połącz wszystkie składniki i wstaw do lodówki na 30 minut. Jeśli masa wydaje się za sucha- dodaj 2 łyżki wody i roluj!

Prażenie wiórków kokosowych i płatków owsianych: wsyp produkt na suchą patelnię i praż ciągle mieszając aż wiórki, płatki uzyskają lekko złoty kolor- uważaj by ich nie przypalić!

PROTEINOWE KULKI MOCY

  • 500g przeprażonych płatków owsianych
  • 150g waniliowego białka w proszku ( ja używam organicznego białka z grochu Diet Food, ma dość neutralny smak i 77g bialka w 100g proszku)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka stołowa nasion chia
  • 150g naturalnego masła orzechowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ja używam przy białku z grochu, ekstrakt raczej naturalny)
  • 100g rodzynek, goji, gorzkiej czekolady lub innego dodatku
  • 2-4 łyżki wody lub mleka (ja używam mleka roślinnego np owsianego lub migdałowego)

Połącz najpierw wszystkie suche składniki a potem dodaj te płynne. Masa musi być kleista, jeśli jest za sucha, dodaj więcej mleka/ wody. Roluj! Przechowuj w lodówce/ zamrażarce.

NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI! : )

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do